Tänään täällä, toisin kuin siellä Suomessa, juhlitaan Sant Joania, eli pyhää Johannesta. Oikeaoppiseen Sant Joanin viettoon kuulemani mukaan kuuluu mm. räjäytellä kovaäänisiä paukkupommeja ja ilotulitteita, polttaa kokkoja sekä nauttia rannalla runsain mitoin cavaa ja cocaa (ei, en tarkoita sitä huumausainekokaa, vaan katalaanileivonnainen cocaa, joka on sellaista kovaa pullaa, johon on ripoteltu koristeeksi kaikenlaisia syötäviä härpäkkeitä. Tosin todettakoon nyt vielä, että paikalliset tuntien myös samannimistä huumausainetta kulutettaneen tänä iltana. Se ei kuitenkaan varsinaisesti kuulu traditioon). Tämä kaikki tapahtuu yöllä rannalla. Minä menen näillä näkymin ensin yksiin juhliin, ja sen jälkeen varaamaan paikkani rannalta. Jännityksellä odotan.

Kun nyt ryhdyin näistä paikallisista kummallisuuksista avautumaan, niin kerron nyt samalla eräästä minua aika tavalla ärsyttävästä ilmiöstä. Tästä oli myös eilen puhetta. Myös venlah Gradanasta mainitsee samankaltaisen ilmiön. Espanjassa on sellainen "traditio", että raksaäijien on kertakaikkiaan pakko huudella 'piropo'ja, eli "kohteliaisuuksia" kaikille ohikulkeville naisihmisille (paitsi ehkä jos nämä ovat 70-vuotiaita ja 150-kiloisia sotanorsuja). Piropoja ovat esimerkiksi seuraavanlaiset: ¡Hola guapa!, ¡La chica más guapa! ¡oo, que rubia! jne jne. Ilmiö on minulle varsin ajankohtainen, sillä pihallamme on jo kolmatta viikkoa käynnissä jonkinlainen pihalaattaremontti. Käytännössä tämä tarkoittaa 6-8 joutilasta 30-60 -vuotiasta raksaukkoa päivystämässä tuossa pihalla ja huutelemassa joka ikinen kerta kun esim. minä kuljen ohi. Ei voi mitään, en vaan pysty ottamaan noita kohteliaisuuksia a) tosissani b) ärsyyntymättä. Kesä on muutenkin sekoittanut paikallisten miesten päät (entistäkin pahemmin). Ulkona on mahdotonta kulkea säällisissäkään hellevaatteissa (okei, on minulla myös tosi lyhyt hame välillä päällä. mutta ei suinkaan aina!) ilman että kaikenmaailman valopäät huutelevat perään. Tämä tapahtuu siis nimenomaan silloin, kun olen/olemme jo ohittaneet kadulla kyseisen henkilön/henkilöt. Kesän uutuutena ovat mystiset, lähes eläimelliset muiskuttelu- ja sihinä-äänet. Yäk. Jostain syystä vanhojen ukkeleiden huutelu ei ärsytä ollenkaan siinä määrin kuin nuorempien. Häiritsevimpiä ovat minua selvästi nuoremmat, ehkä n. 16-vuotiaat pojat. Öö. Vanhat ukot ovat vaan hellyyttäviä. Entisessä talossani asui kerrosta alempana ehkä satavuotias papparainen, joka muisti joka ikinen kerta rappukäytävässä tavatessamme tervehtiä 'Hola guapa' tai 'Que guapa'.

Loppuun potkupallouutinen: ranskalaishyökkääjä Thierry Henry siirtyy Arsenalista F.C Barcelonaan. Siirtosumma on n. 24 miljoonaa euroa, joka on muuten ihan puoliälytön määrä rahaa. Henry perustelee Arsenalista lähtönsä mm. epävarmuudella Arsenalin valmentajan  Arsene Wengerin jatkosta (tämä on saanut monet epäilemään, että kyseinen Wenger ottaisi Barçan nykyisen valmentajan Frank Rijkaardin paikan. Seuran presidentti Laporta kuitenkin vakuuttelee Rijkaardin jatkavan Barcelonassa). Myös Barcelonan pelityyli ja hieno stadion (!) vaikuttivat kuulemma päätökseen. (jalkapalloilijat on outoja) Elokuussa 30 vuotta täyttävä Henry tekee 4 vuoden sopimuksen. Culét ovat ihmeissään, uutinen on otettu vastaan ilmeisen ristiriitaisin tuntein. Huhuista huolimatta suosikkini (ihkun Carles Puyolin jälkeen, tietty) Samuel Eto'o omien sanojensa mukaan jatkaa Barçassa: "Me quedaré en el Barça y jugaré con Henry".
Thierry Henry on muuten vähän älyttömän söpö. Kattokaa vaikka:
681946.jpgKuva La Vanguardiasta