Kävinpä Pariisissa, kuten varmaan kaikki jo tietävätkin. Jos ette, niin nyt tiedätte. Nyt olen kotona. Vieraakseni saapunut HM hengailee parvella, kämppikset ja muutamat vieraat pelaavat taas Trivial Pursuitia. Tällä kertaa en osallistu. Väsyttää oikeastaan aika paljon, matkustamisella on sellainen vaikutus. Ja kenties myös elämisellä.

Pariisissa oli paljon kaikenlaista. Näin jännän Terrain de jeu -näyttelyn Institute Finlandaisessa, olin avajaisissa ihmettelemässä (kiitos). Lisäksi näin seuraavia asioita: Louvren, Place de la Concorden, Champs Elyseesin, Luxembourgin puiston, Notre-Damen (ulkoa), Sacre Couerin (myös sisältä), hieman Le Quartier Latinia ja Montmartea, Tuileriesin puiston, Seinen, monen monta pompöösiä taloa (ilmeinen seuraus siitä, kun eräillä on liikaa rahaa ja liian vähän tekemistä), paljon ranskalaisia (myös sotilointipuvussa ja iso pyssy kädessä näin ainakin kolme), monta suomalaista ja lukuisia metroasemia. Sen sijaan en nähnyt: Eiffel-tornia (paitsi Concordelta käsin, sumussa siintävä tolppa oli se, enkä siten ole oikeasti todentanut kyseisen härvellyksen olemassaoloa), Pompidou-keskusta, Sainte Chapellea, Galeries Lafayettea tai sitä toista kuuluisaa tavarataloa, Bois de Boulognea, yhtään lähiötä, Musee d'Orsayta ja kaikenlaisia sellaisia asioita, joiden olemassaolo minulta on toistaiseksi tiedostamatta. (älkääkä nyt tulko kertomaan niitä! se on vähän myöhästä nyt!)

Puhuin myös aika paljon ranskaa, mikä on aika jännittävää etenkin siihen tosiasiaan nähden, etten ole koskaan opiskellut tuntiakaan kyseistä kieltä. Veikkaamalla voi voittaa! Puhuin aika yksinkertaisia asioita, joita en nyt voi toistaa tähän, sillä toistaiseksi ranskan suullinen taitoni on ranskan kirjallista taitoani merkittävästi parempi. Samaisesta syystä tuolla yllä saattavat nuo ranskankieliset nimet olla hivenen viturallaan. On tietenkin kyseenalaista, voiko joku taito, jota ei ole, olla parempi kuin joku toinen taito, jota myöskään ei ole. Toistaiseksi, toki, sillä päätinhän jo syksyllä aloittaa ranskanopinnot.

Kävin myös ilmeisen kuulussa Shakespeare  & Company -kirjakaupassa. Se oli eri mainio kirjakauppa! Ostin sieltä pari kirjaa, käytettynä. Oikeasti olisin halunnut ostaa sieltä ainakin kaksikymmentä kirjaa. Jouduin kuitenkin hillitsemään itseni taloudellisista ja logistisista syistä. Siellä kivassa kaupassa oli, kai jotenkin mukamas ymmärrettävistä syistä, ihan kauhean monta ärsyttävää amerikkalaista. Myyjätär oli kyllä mukava. Vierailin elämäni ensimmäistä kertaa (muistaakseni) Virgin Megastoressa, vaikka Richard Branson tuntuukin henkilönä ja Virgin mastodonttina epäilyttävältä. Melkein ostin sieltä dvd:llä Ozin ensimmäisen tuotantokauden (ne tulee! nyt ne vihdoin tulee, Eurooppaankin!). Nyt oikeastaan ihmettelen, miksen ostanut. Vetoan logistisiin syihin ja siihen, että kukaan ei ole vieläkään tarjoutunut maksamaan visalaskuani.

Louvressa kävimme ihan kahteen otteeseen. Ensimmäisellä kerralla torstaina taidemuseon henkilökunnaksi ilmeisesti naamioitunut mistään mitään tietämätön ihmishyypiö antoi meille harhaanjohtavaa tietoa, jonka vuoksi näimme kaksi tuntia kreikkalaisia ja roomalaisia ja ties mitä etruskilaisia veistelmiä, emmekä juuri mitään muuta. Palasimme perjantaina kostonhalua puhkuen. Kostonhalua lievitti se, että museo haluaakin perjantai-iltaisin kosiskella ignorantteja nuorilaisia, ja päästää alle 26-vuotiaat ilmaiseksi sisään. Sitten katselimme ihan liian kauan sekavia uskonnollisia piiperryksiä, joita joittenkin toimesta esim. taiteeksi kutsutaan. Tässäpä tarjoilenkin teille erinomaisen valientin mielipiteen: vanha taide on ihan paskaa (enimmäkseen) (poisluettuna El Greco, joka on ihana, sekä keskiaikainen surreaali kirkkotaide, joka on hämmentävää). Sitä paitsi Dürer-osastokin oli suljettu. Moderni taide on ihmisiä varten, usein. En tiedä ketä varten on esim. uusklassinen "taide".  Menkää mieluummin katsomaan vaikka videoinstallaatioita. Paitsi jos satutte pitämään esim. von Wrightin veljeksien teelmistä muutenkin kuin huumorimielessä, sitten menkää pois lukemasta tätä blogia.

Siinäpä päivän taidekatsaus. Siinäpä päivän katsaus muutenkin. Alitin taas itseni, enkä ottanut yhtään Pariisista valokuvaa. Laitan jonkun, jos Hm:ltä löytyy joku kiva tänne.

Ettei nyt kellekään tule tuosta Louvrepurkauksesta väärää kuvaa, niin oli kyllä aika metka paikka se Pariisi. Kylmä kyllä, ja aika kallistahan siellä on myös. Mutta noin niinku muuten. Ja oli se Louvrekin ihan mielenkiintoinen, tavallaan.