Hei kaikki karvakuonot ja höpönassut!
Koska allekirjoittanut ei jaksa kertoa aika tavallisesta elämästään täällä ihan jatkuvasti ja alati, yrittää tänne lanseerautua kielikoulujoulukalenteri. Ajattelin, että olisi kaikkien hyvä osata muutamia käytännöllisiä ilmauksia. (vaikka epäilenkin, että muutamat osaavat niitä jo, jopa paljonkin)

Joo, tiedän kyllä, että on jo toinen päivä. Ei sitä nyt aina voi huomata sellaisia asioita kuin kuun vaihtuminen. Eihän siitä edes varoiteta missään!

Noni. Ensimmäinen luukku (katalaani).

Eräs katalaaninkielen tärkeimpiä ilmauksia on molt be. Suomeksi molt be [mol vee] tarkoittaa 'oikein hyvä' ja vastaa täten espanjankielistä ilmausta 'muy bien'. Moltbeeta (kuten usein myös muybieniä) voi hokea melkein missä yhteydessä tahansa. Tätä ilmausta käyttävät Kataloniassa usein myös äidinkieleltään espanjankieliset henkilöt, eikä ihme, sillä sen tarttuvuus onkin ihan omaa luokkaansa. Ilmaisun käyttö ei vaadi, että asiat olisivat esimerkiksi oikeasti jotenkin erityisen hyvin, vaan sitä voi käyttää hyvinkin välimerkinomaisesti puheen seassa. Esimerkiksi erään läheisen hedelmä- ja vihanneskaupan myyjäsetä sanoo yhden kaupassa asioinnin yhteydessä ehkä viisi moltbeeta. Tähän tapaan:

Miia (tulee kauppaan): "hola"
Setä (tiskin takana): "hola buenas" (tauko) "molt be"
Miia (tulee tiskille kerättyään ostoksensa): "me da estos" (tai vastaavaa)
Setä (alkaa punnita vihanneksia ym): "molt be"
Setä (saatuaan punnittua ostokset): "molt be" (sanoo summan, esim:) 3,20
Miia (antaa rahaa): "aquí, tenga"
Setä (ottaa rahat): "molt be"
Miia (saa ostokset ja ehkä rahaa): "molt be, gracias, adeu"
Setä: "molt be, adeu"